Det är nästan som en larvig flerårig följetong här på IDGs nyhetssidor. Som ”Dallas” eller någon av de där uttjatade amerikanska sitcom-serierna som går år ut och år in utan att någonsin komma till dörren, med den skillnaden att här sitter man inte i TV-soffan och småfnissar utan här sitter man på sitt kontorsrum och storgråter.
Ur Pixars egen film om händelsen
Tänk att det ska hända om och om och om. Nyligen beskrev Techworld hur det stora, välrenommerade animationsbolaget Pixar hade råkat sudda bort en hel hårddisk med två månaders jobb på Toy Story. Visst, sånt händer, men då har man väl backup? Pixar visade sig inte han någon backup och bara genom ett rent lyckokast hade en anställd gjort en kopia på filmen och hade på sin hemdator. Sådana lyckokast inträffar inte särskilt ofta.
Sverige rankas för tredje året i rad av stiftelsen World Economic Forum som världens mest IT-mogna land, tätt följt av Singapore och våra nordiska grannar. Jag undrar vad WEF har för kriterier.
Problemet är ingalunda nytt. Jag minns att redan när min digitala medvetenhet väcktes, någon gång mot slutet av sjuttiotalet i gymnasiet, reagerade jag över att Södertälje kommun beklagade sig över att diskar kraschat och mycket kommunalt data försvunnit. Till och med mor min sade: Va, har de inte backup?
Pixar pekar på ett av den moderna världens största problem: Vi trodde vi hade backup.
Jag har alltid, alldeles bakåtsträvande, hävdat att ”om du inte kan ta på din backup, så har du den inte”. Molnbackup måste vara ett av de dummaste påfunden på det senaste. När molnet blir otillgänglig eller molnleverantören plötsligt och oförhappandes går i konkurs är din backup borta. Körde de dina affärsprogram också, är ditt företag borta. Jag tycker den senaste tidens händelser bland de stora outsourcingleverantörerna, sjukhusadministrationerna, telebolagen med flera, visar på att det är en ohållbar strategi.
Okej, nu har världen prövat det. Det var inget bra. Tillbaka till ruta ett. Ta backupen själv.
Jag tror inte att det behövs mer forskning. Det är något annat som behövs. Det behövs en global medvetenhet hos allt IT-folk om att inte tro att man har backup om man inte kan verifiera den.
Inom den statliga och kommunala administrationen ska det naturligtvis vara straffbart att
- inte ta backup
- inte förvara backupen på annan plats än i datorhallen
- inte verifiera den med jämna mellanrum
- inte ha en ansvarig för backupen
- inte ha en ersättare för den ansvarige
- inte ha backup med i företagets skriftliga rutiner
- inte se till att backuprutinerna följs.
Cheferna är sällan intresserade av backup utan ser helst att IT-kostnaderna minskas så mycket som möjligt, ja helst ska de försvinna. Idag är det detsamma som att flytta in allt i molnet.
Ledningen ska vara direkt ansvarig för att backuper tas och verifieras, och hållas ansvarig inför aktieägarna om inte backuper finns.
Samhällsfara
Kanske får EU träda in? Det finns redan hårda regler om datalagring, om personuppgifter och om spårbarhet, men uppenbarligen inget fungerande kring backup och inget kring reservkraft heller. Här handlar det om samhällsfara. Antag att Apotekets uppgifter försvinner för gott (och inte bara temporärt) och att ett eller annat sjukhus blir av med sina journaler (och att de inte kan räddas av en norsk hårddiskräddare). Hur många människor kan hamna i en livshotande situation på grund av detta? Om en eller två mobilteleleverantörer plötsligt blir av med strömmen och ingen kan använda mobilen för att påkalla hjälp, ja då måste man nästan kalla in militär för att hålla kommunikationen igång.
Vi läser om katastrofområden som det tsunamidrabbade Japan eller Aceh eller jordbävningen på Haiti och tänker, stackare, all kommunikation borta i flera månader. Telecoms sans frontières får ingripa och sätta upp nöd-satellitlänkar. Det kan väl inte hända oss???!?!?
Den trådlösa plånboken (t ex WyWallet) är snart på gång, med närfältskommunikation i mobiltelefonen. Analysfirman Berg Insight spår att det kommer att säljas 700 miljoner mobiltelefoner med NFC i världen under år 2016. Man jag kommer nog att hålla mig till pengar som jag kan ta på, även i fortsättningen. Den dag du ska handla mat och telefonen inte får kontakt med din bank får du ingen mjölk och bröd. ”Var god återkom senare…”
Samhället med alla dess elektroniska utskott och känselspröt är inte tillräckligt robust. Ännu. Det är ganska stabilt. Tågen går trots att städer kan ligga i mörker eftersom Banverket har eget elnät. Ända tills Solen får ett utbrott. Då visar kanske alla järnvägssignaler i hela Mellansverige stopp. Och Solen är på väg upp ur sin aktivitets-dvala nu. 2013 lovar att bli ett topp-år med många vackra norrsken.
Jag hade ett samtal med vår mycket trevliga it- och energiminister Anna-Karin Hatt härom dagen och hon anser att Sverige ska bli världens bästa IT-land. Bra tanke, men det finns en del att bita i om det ska bli verklighet. Särskilt skyddet mot att världens bästa IT-land plötsligt rasar.
Hur ordnar man ett globalt medvetande, mitt i mediabruset? Kanske det behövs flera övningar där allmänheten får vara med? Regeringskansliet får gärna ringa mig, så vi kan snacka om saken. Men det kommer att bli ett tråkigt samtal.
Är det någon som kan tipsa mig, via jorgen@qedata.se om något företag med stenhårda backup-nördar, som man kunde intervjua?