Idag rapporterade nyheterna från Värmdö, där ett par ställen varit utan ström sedan stormen Dagmar för ett par dagar sedan. Det gäller särskilt människor som bor ute på öar i skärgården, som både har belysning, uppvärmning och vattenpumpar eldrivna. Som vanligt var reportrarna ute efter att skildra misär och elände och de hade tur. De hittade en farbror som varit utan ström i ett par dagar, och allt familjen hade att äta var ”halvhärsken julmat” eftersom kylskåpet inte fungerat på ett par dagar. Dessutom var bensintanken i bilen tom, eftersom bensinstationen nere vid stora vägen inte heller hade någon el.
Givetvis överdrev farbrorn lite, eftersom han har hela naturen som kylskåp. Ingen mat behöver härskna eftersom det varit mellan noll och minus två ett par dagar nu. Själv använder jag balkongen som kylskåp, eftersom julmaten helt enkelt inte får plats i kylen. Han kunde också ha åkt in mot Nacka och tankat där, eftersom vi inte haft någon elbrist närmare staden.
Börjar det inte bli dags att folk blir lite kreativa ute i bygderna? Vad är det vi västerlänningar vill ha? Normal bekvämlighet. Normal belysning. Datorerna igång. Vatten i kranen.
Eftersom det nu börjar bli legio med höst- och vinterstormar kanske människor i områden med SPOF (Single Point of Failure) får börja fundera på att skaffa egen nödström? Var och en är ändock sig själv närmast, och på andra ställen i världen är en generator på bakgården legio. Jag vill bara hänvisa till bönderna på Gotland, som jag skrev om (http://techworld.idg.se/2.2524/1.401984/gravmaskinernas-glada-dagar-pa-gotland), som aldrig någonsin skulle få snabbt Internet om de inte tog saken i egna händer och grävde ned ett eget fibernät. Nu har de lyx-internet mitt ute på landsbygden. De har valt att inte skaffa mer än 100 Mbps, men eftersom de har ett svartfibernät är 1 Gbps in i köket egentligen bara en kontraktsfråga.
Vad som behövs är en egen trefasgenerator och en dunk diesel som kan hålla den igång ett par dagar och en omkopplare så man kan slå om från nät till generator. Det är så sällan strömmen försvinner totalt, att man säkerligen kan bekväma sig att gå ut till elskåpet och slå om en brytare.
Kolla till exempel Julas trefasgenerator (http://www.jula.se/dieseldrivet-elverk-4200-w-740035). Den kan pressa 4,2 kilowatt trefas. Men den kan man nästan hålla elvärmen igång i ett normalisolerat hus, eller åtminstone en värmepump. Den kostar visserligen 10.000 kronor, men det är i ental och på Jula, och den kanske är lite i största laget.
Mitt förslag är att människor på isolerade platser med SPOF bildar SPOF-byalag och köper in generatorer i större mängder. Det går helt enkelt inte att lita på att ett kontrakt med en elleverantör innebär kontinuerlig el, något som många av våra kära datorhallsägare en masse fått inse på det senaste. Ett SLA på 99,6% upptid bryts väldigt lätt när naturen får för sig att flytta runt lite luft.
Vill man klara sig med en mindre och billigare generator är det bättre att göra värmen och laga mat på en modern fotogenkamin, som till exempel Julas (http://www.jula.se/fotogenvarmare-2200-w-418016). Den ger 2,2 kilowatt och bör räcka för att värma ett flertal rum. En tank räcker i 20 timmar. Det finns ett galler ovanpå där man säkerligen kan ställa en stekpanna.
Många hus har öppen spis. Mest för syns skull. Varför inte använda den praktiskt?
Lågenergilampor kan lysa upp en hel villa normalt med bara ett par hundra watt, så nu är det dags att byta ut alla gamla glödlampor. Visst, skräckpropagandan har på det senaste malt ut hemska sagor om hur farligt det är med kvicksilvret i lågenergilamporna och de märkliga procedurer som ska till om man slår sönder den. Men slå inte sönder dem, då! Jag har aldrig någonsin slagit sönder en glödlampa i mitt liv och aldrig brutit av ett lysrör, och jag har hanterat några stycken.
Ett modernt kylskåp drar 350 kWh/år vilket torde bli en medeleffekt på 40 watt, kanske 200 watt med en intermittens på 20%. Electrolux nya skåp med frekvensstyrda motorer har en maxeffekt på 80 watt. Ge 80 watt till för frysen.
En modern platt-TV drar 75-100 watt beroende på ljusstyrkan på skärmen.
Genom att värma vatten på fotogenvärmare kan huset klara sig på kanske 500 watt.
Den som arbetar med datorer vill säkert ha filsystemet kvar, varför en UPS är av nöden. De är underhållsfria idag och lämpligt dimensionerade kan de driva några datorer i en timme. Mer än så ska det inte ta att få igång dieselgeneratorn. Men en UPS behövs även inne i städerna. Det har jag egen erfarenhet av. Den är en mycket billig försäkring mot förlust av data.
Fallet Rimbo
Den lilla orten Rimbo upplevde ett märkligt fenomen i spåren av Dagmar. Där bor kanske 4000 människor och alla var utan ström ett par dagar, förutom ett enda bostadsområde, som aldrig märkte något av stormen, utan hade ström hela tiden. Vad kan det bero på? Vad var det för särskilt med det bostadsområdet? Har någon kollat det? Vad kan man dra för lärdomar?
Min egen gissning är att det handlar om jordförlagd kabel, eftersom det rör sig om ett modernt bostadsområde. Visst, jordförlagd kabel ska det vara, men så fort Vattenfall, Eon eller någon annan leverantör vill börja gräva ned kablarna klagar foliehattarna på att deras djur blir sjuka av strålningen, grödorna dör och världen går under i största allmänhet. Det kan gå till domstol och överklagande på överklagande. Är det bättre att vara utan ström, då? Vi har haft ett par sådana fall här i Nacka-Värmdö, där till exempel en kvinna menade att hennes hästar aborterade sina föl på grund av en intilliggande jordförlagd kabel. Helt omedveten som hon var om att kabeln har en jordad skärm ytterst. Nåväl, Nacka Skräppost backade henne helt och hållet i en artikelserie om de förfärliga jordkablarna. Mot dumhet kämpar gudarna förgäves.
Andra länder ligger före oss igen!
Vi är tvungna att börja producera mera energi lokalt i Sverige. Just nu är det så byråkratiskt och svårt att sälja elenergi till elnätet att många hemmaproducenter drar sig. Som jag brukar, vill jag framhålla Litauen som ett föregångsland. En villaägare köper en kilowattimme för 60 centas, men om han matar tillbaka en kilowattimme solenergi till nätet få han 150 centas. Regeringen har gjort så för att tvinga människor mot solenergi. Att mata tillbaka en kilowattimme vindenergi ger bara 60 centas betalt. I sanningens namn ska sägas att denna regel bara gäller i tolv år, varefter alla får 60 centas.
Det är SPOFarna som stör allt. Ute i varenda by eller bostadsrättsförening borde man bilda en SPOF-kommitté som ser över matningen av el och vatten och vidtar motåtgärder i förväg, så man slipper få problem. Sverige är ett modernt land. Vi har resurser! Vi har inte haft krig på 250 år. Vi borde kunna klara en storm med bara viss reduktion av livskvaliteten.